Schaeferhundverein RSV2000 - Noul Club

 

       Nu este un secret: in tara sa de origine, in Germania, pana nu de mult a existat doar un club pentru Ciobanescul German: Verein fur Deutsche Schaferhunde (S.V.). Iar acest club are probleme: numarul de catei inregistrati scade dramatic, asa cum se intampla si cu numarul membrilor. Ani de zile la rand, singura stire principala din cadrul Clubului a fost ca se tot lupta in instanta cu membrii sai. Ultimul scandal major a avut loc cand a fost destituit d-nul Helmut Raiser, in 2003.

Numarul de catei Ciobanesc German inregistrati:
Anul 1998 - 27.834
Anul 2000 - 20.872
Anul 2002 - 20.352
Anul 2004 - 19.874
Anul 2006 - 16.908

(Sursa: VDH, (German Kennel Club))

Lipsa intereselor comune in S.V.

       Clubul este impartit:  Pe de o parte sunt crerscatorii si detinatorii de masculi de reproducere care vor sa-si prezinte cainii in show-uri si sa-si vanda cateii (in afara Germaniei), pe alta parte este majoritatea, cei care isi dreseaza cainii sau care cresc Ciobanescul Germanse ca si caine utilitar. Al doilea grup mentionat, nu este interesat de politici si functii, ei nu se afla la putere. Clubul este dominat de arbitrii, a caror interes este mai mult sau mai putin economic. Ultimul presedinte de club care a avut o viziune cu privire la viitorul Ciobanescului German a fost Peter Messler (presedinte S.V. din 1998 pana in 2002) care s-a stins din viata in 2006. In timpul conducerii sale, el in scurt timp si-a dat seama ca majoritatea pe care se poate baza in privinta infiintarii unor proiecte de imbunatatire a sanatatii si a abilitatilor de lucru a Ciobanescului German, se afla in opozitie. Un grup de oameni din jurul dn-ului Helmut Raiser si-au dovedit competenta in acest sens - dar nu au obtinut majoritatea. Ca o ultima incercare de a schimba lucrurile inspre bine, Ursula Zabel a candidat la functia de presedinte al clubului in Decembrie 2006. O treime din voturi i-a fost acordata - majoritatea hotarandu-se sa ramana cu principiile economice abordate de actualul presedinte de club Wolfgang Henke si de directorul clubului, Clemens Lux.

       Prin urmare, in vara lui 2007 a fost infiintat un club nou pentru Ciobanescul German. Schaeferhundverein RSV2000 si-a inceput activitatea online cu adresa
www.rsv2000.de pentru a informa in legatura cu clubul si scopurile propuse. In prezent acestea exista doar in limba Germana, fiind planuita o versiune in Engleza.

Definitia unui caine utilitar (fraza de deschidere)
Cainele utilitar este un caine cu abilitati de lucru exceptionale. Datorita calitatilor sale instinctive si a constitutiei fizice, el poate fi dresat si utilizat de om pt diferite sarcini.

Ce este noul club RSV2000?

Clubul RSV2000 se considera a fi mostenitorul gandurilor lui Max von Stephanitz. Noul club se concentreaza asupra Ciobanescului German ca si caine utilitar. Principiile de baza se regasesc in definitia unui caine utilitar si in preambulul clubului. Stiind ca obtinerea unui titlu de Schutzhund 1 este dificila in ziua de azi, inceperea programlui de crestere, in cadrul noului club, este relativ usoara. Toti indivizii trebuie sa fie inspectati prin sistemul “Talentsichtung” (inspectia talentului/abilitatii) la minim varsta de 12 luni. Daca nu exista nici un motiv de excludere a cainelui de la reproducere, cum ar fi displazia de sold sau de cot, urechi lasate sau testicole lipsa etc, ulterior cainele este admis pentru o (una) monta. Un titlu Schutzhund, Selectia (Korung, exista 3 de acest fel pana la vartsa de 8 ani) sau participarea in campionate, toate acestea vor adauga la numarul de monte permise pentru cainele respectiv. Cand cainele are deja un anume numar de catei (de la 70 la 100, numarul exact se afla inca in discutie) acestia trebuie (intr-un anumit procent, probabil de 50%) sa fie inspectati prin Talentsichtung, iar functie de rezultatele legate de sanatate e posibil ca subiectului respectiv sa nu i se mai ingaduie folosirea in programe de crestere - sau opusul - mai multe monte, respectiv mai tarziu: dreptul de reproducere pe viata! Din acest motiv si pentru a facilita si colaborarea cu alte tari, se ingaduie insamantarea artificiala.

Se propune ca toata administrarea sa se efectueze online. Se spera ca finalizarea website-ului care sa contina registrul rasei, plati online etc, sa aiba loc la sfarsitul lui 2008.

Centrele activitatilor Talentsichtung, a examenelor de Schutzhund si a celor de selectie (Korung) vor consta in 5 (cinci) centre competitionale (CC) localizate in diferite parti ale Germaniei, primul va fi stabilit in 2008 langa Goettingen. In 2008 Dr. Helmut Raiser se va intalni cu viitori conducatori CC, vor cadea de acord in privinta unor metode de dresaj si ii va pregati in procesul de inspectare tip Talentsichtung. In anul 2009 primele centre CC ar trebui sa fie functionale. Astfel de centre pot fi infiintate si in alte tari.

Fondatorii Clubului RSV2000
 

Dr. Helmut Raiser este responsabil atat pentru aspectul de lucru cat si cel de crestere. Aceasta pozitie (functie) denota determinarea lui pentru club, el fiind spiritul si motorul.

Presedinte este Eugen Ecker, bine cunoscut crescator in cadrul canisei "von der Fasanerie". Alaturi de el este vice-presedintele Werner Zabel ("von der Schafbachmuhle"). Gerd Fern este responsabil cu website-ul, un handler de caini ambitios, iar Gaby Raiser va administra finantele.

Imediat ce website-ul va pune la dispozitie o forma de membralitate, care este planuita pentru inceputul lunii Februarie cel tarziu, clubul va creste.

ACESTA NU ESTE TEXTUL OFICIAL. PENTRU A EVITA POTENTIALELE AMENINTARILE LEGALE, AM RESPECTAT CERINTACELOR DE LA S.V. (VEREIN FUR DEUTSCHE SCHAFERHUNDE) SI AM SCHIMBAT NUMELE CLUBULUI (e.V)


Preambul

Articolul 1
Clubul Schaferhundverein SRV2000 e.V se defineste ca fiind mostenitorul gandului (scopului) fondatorul Max von Stephanitz: Ciobanescul German trebuie crescut ca si caine utilitar versatil.
Articolul 2
Caracteristicile descrise ale unui caine utilitar sunt indispensabile si trebuiesc pastrate.
Articolul 3
Cerintele si obiectivele in cresterea unui caine utilitar trebuiesc aduse in linie cu conditiile obligatorii prevazut.
Articolul 4
Antrenamentul constant si prelungit precum si realizarea progreselor stiintifice in crestere - si metode de dresaj sunt esentiale si servesc procesului de conservare a Ciobanescului German ca si caine utilitar.
Articolul 5
Toate masurile influente de crestere trebuie sa tina cont de toata gama de cerinte prevazuta de standard. Amploarea efectivului genetic sta la baza cresterii noastre; aceasta are nevoie de mentinere.
Articolul 6
Pentru toate masurile cu caracter de influenta, documentarea/informarea transparenta si obiectiva individuala este esentiala.
Articolul 7
Potentialul creativ in privinta intereselor competitionale ajuta la servirea obiectivelor comune. Acceptarea reciproca presupune structuri de comunicare, care fac posibila recunoasterea si rezolvarea problemelor ce apar.
Articolul 8
Pozitia de frunte a Ciobanescului German ca si caine utilitar trebuie sa fie demonstrata la Campionatul International German Schaferhundverein RSV2000 e.V.
Articolul 9
Rezultatele obtinute de handleri trebuiesc luate la cunostinta (arhivate) pentru a se demonstra ca Ciobanescul German este si un bun cultural.
Articolul 10
Dresajul este protectie animala practica, el este orientat spre functionalitatea cainelui si principiile etice legate de folosirea unui animal de catre om.
 


Traducere si adaptare: Canisa Zimbris

   sus

<< articolul precedent   |    articolul urmator  >>

© 2014 Canisa Zimbris