Ruperea Politiei Germane de Clubul de Ciobanesc German

 

           In anul 1999, avea loc cea de-a 100 aniversare a clubului S.V. In acelasi an Politia Germana avea sa organizeze pentru ultima oara concurs de caini politisti in acelasi timp si loc cu campionatul de SchH organizat de S.V. (Bundessieger). Aceasta a insemnat o rupere a unei traditii si nicidecum una nesemnificativa. Este, de fapt, confirmarea declinului continuu al abilitatilor de lucru a Ciobanescului German.
       De-a lungul anilor Politia Germana a spus S.V.-ului in randuri repetate ca a devenit din ce in ce mai greu sa gaseasca caini cu abilitati corespunzatoare pentru un caine de serviciu. Exista o copie online a articolului respectiv, aparut intr-o publicatie germana recunoscuta. In ciuda intentiilor si planuirilor, planferile acestea au trecut prin urechi surde. Cu toate ca S.V. a recunoscut problema, ei realmente nu au facut nimic pentru a o rezolva. Acest fapt a dus la despartirea Politiei Germane de S.V.
De-a lungul ultimilor 10-15 ani, Politia Germana s-a vazut fortata sa foloseasca caini din import. Acestia erau cu precadere caini din rasa Ciobanesc Belgian Malinois, adusi din Olanda si Belgia si cativa Ciobanesti Germani din Republica Ceha. Ramurile Politiei Germane responsabile cu sponsorizarea/finantarea propriilor programe de crestere (ex. Northrhine-Westfalia) au avut o rata de succes de 90% prin plasarea cuiburilor personale de Malinois in cadrul Politiei si in proportie de 60% in plasarea subiectilor din rasa Ciobanesc German (desi nr. real este mai aproape de 30% dupa concluziile primului an de activitate).
       Oficialii guvernului German responsabili cu finantele revenite bugetului politiei nu sunt orbi in fata faptului ca din ce in ce mai multi caini de lucru nu mai sunt Ciobanesti Germani. De asemenea, ei nu vad S.V.-ul dornic sa faca schimbarile necesare pentru a veni in intampinarea cerintelor/nevoilor politienesti. Totodata, acesti oameni nu au uitat ca Ciobanescul German este produsul tarii lor. Prin urmare, ei pun sub semn de intrebare continuitatea sustinerii clubului S.V.
Dintr-o perspectiva bugetara, este foarte scump sa trimiti intre 50 - 100 handleri de caini de lucru la un concurs de Caini Politisti organizat de S.V., pe un timp de 3 zile. Spre deosebire de civili, acesti ofiteri handleri trebuiesc platiti pentru timpul lor, antrenament (pentru competitie) precum si costurile de calatorie. Este vorba de o suma mare de bani. Si cu aceste lucruri in minte, politiei i s-a comunicat sa rupa legaturile cu S.V. In viitor, Campionatele de Caini de Politie (IDM) vor avea loc la fiecare 2 ani. Nu vor mai fi tinute concomitent cu alte competitii canine.
       Wendell (o personalitate in domeniu) mi-a spus ca in Germania, multi oameni, in mod nejustificat, il invinuiesc pe Alfred Machesky (seful Scolii de Caini de Politie Northrhine-Westfalia si seful Congresului International al Cainilor Politisti) pentru aceste schimbari. Ordinul pentru a se efectua aceste schimbari a venit de la personalitati cu mult mai importante decat Alfred. Wendell compara aceasta critica a lui Alfred cu Romanii care obisnuiau sa ucida mesagerul care aducea veste proasta. Cu toate acestea fiind spuse, am fost surprins sa vad cat de mult suport a primit Politia la ultimul Bundessieger la care-am fost prezent. Competitorilor germani de Schutzhund nu le place faptul ca a fost o rupere intre S.V. si Politia Germana. Spre deosebire de America, unde majoritatea competitorilor in concursuri canine privesc de sus catre politisti, competitorii germani fac tot posibilul sa-i faca pe politisti sa se simta bineveniti. Parea ca S.V.-ul a realizat in sfarsit erorile practicate in programele personale. La concursul anului respectiv au facut membrii Politiei Germane si Americane sa se simta foarte bine primiti. Respectiv, politistilor li s-a asigurat masa pe cinste atat de S.V. cat si de primarul orasului Augsburg. Unul din lucrurile mai interesante pe care le-am remarcat a fost un spectacol de artificii ce a durat 20 de minute, in celebrarea celor 100 de ani a existentei S.V. precum si a rasei in sine. Acest spectacol a luat loc in sala de conges din Augsburg, in cadrul banchetului de Sambata seara.
       Sa spunem ca ceea ce am vazut a fost spectaculos, nu ar fi de-ajuns. A fost cu adevarat o experienta de care ai parte o data in viata. Mi s-a spus ulterior ca spectacolul de lumini/ artificii a costat S.V.-ul 60.000 DM. Lucrul important care s-a scos in evidenta la terminarea spectacolului, a fost ca in cadrul acelor 20 de minute, nu a existat nici un moment cu referire la rolul Ciobanescului German in munca de impunere a legii (munca politieneasca).
In timpul competitiei, spre deosebire de modul cum se fac lucrurile in America, cand echipa canina a politiei intra pe teren pentru lucrul cu infractor marcat, foarte putini spectatori s-au ridicat si-au plecat. De fapt, au aplaudat zgomotos cainii din rasa Malinois si Schnauzer Urias, care au trantit la pamant atacatorul, la atacul lansat.
Adevarul este ca, marea majoritate a competitorilor Germani cred ca este foarte important a mentina legaturile cu politia. Aceasta se datoreaza unei combinatii de mandrie si bun simt. Multi inteleg faptul ca legaturile cu politia ofera un sprijin legitim sportului cu caini care trebuie sa muste. Acest aspect devine foarte important, intr-un tinut unde Partidul Politic Verde (Green Political Party) detine conducerea si sportul cainilor care musca este vazut din ce in ce mai rau, de la zi la zi. Nu e exclus ca in scurt timp de acum, sa elimine proba de curaj din cadrul competitiilor canine (sub scuza ca aceasta proba nu este necesara pentru un caine civil).
       Deci, ce inseamna toate aceste lucruri? Sa fie aceasta rupere a politiei de S.V. paiul care rupe spatele camilei (expresie straina), sau sa fie un strigat in noapte care cere schimbari dramatice? Nu am raspunsul la aceasta intrebare, de fapt cred ca nimeni nu il are, deocamdata.
Dar va pot spune ca S.V.-ul a primit o 'corectare de lesa', iar acelor oameni de “show” care conduc activitatile clubului nu pare sa le pese. Asta inseamna in mod sigur ca viitorul cainelui cu sange de lucru nu se afla in Germania, in mainile celor de la S.V. Republica Ceha a dovedit deja acest lucru. Acest lucru mai inseamna ca toti cei care vehiculeaza afirmatia cum ca “toate lucrurile Germane sunt bune”, se inseala amarnic. Am auzit mai multi germani spunand ca in urmatorii 5 - 10 ani vor veni sa cumpere caini din SUA. Sunt multi competitori germani care doresc ca S.V.-ul si Politia Germana sa darame gardurile dintre ei si sa-si uneasca fortele din nou. In cel mai sincer mod pot spune ca daca S.V.-ul nu schimba modul de gandire fundamentala cu privire la abilitatile de lucru, acest lucru nu se va intampla, politia va dori sa vada mai mult decat afirmatii verbale si mese festive organizate, inainte de a-si schimba pozitia. Ei vor sa vada o organizatie care produce caini ce vor merge pe teren sa lupte cu acele persoane cu care altii nu vor sa aiba de-a face.
       In ultimii 11 sau 12 ani nu am mai luat parte la nici un Bundessieger. Desi mi-am petrecut mult timp analizand cainii participanti la competitiile politienesti Americane, mi-am facut timp sa ma uit la probele de atac din cadrul Schutzhund. Am vazut mai multi caini fugind (de frica) la atacul infractorului asupra handlerului. Sincer va spun ca acest lucru nu se intampla in urma cu 12 ani. Mi-am pus intrebarea cum se poate ca un caine sa se califice pentru Bundessieger Prufung si sa O IA LA FUGA IN CADRUL PROBEI DE CURAJ??? Exista o mare neregula intr-un sistem care permite sa se intample asa ceva la nivelul unei competitii nationale.
Acestea fiind spuse, am vazut si niste caini de lucru impresionanti. Problema e ca acesti caini devin din ce in ce mai rapid o minoritate. In opinia mea, viitorul Ciobanescului German utilitar se afla in mainile unor crescatori “mici” independenti, care pastreaza femele bune si pun bazele propriilor linii de reproducere. Orice crescator serios trebuie sa priveasca in curtea proprie si sa hotarasca daca subiectii lor sunt cu adevarat caini buni de lucru, sau doar caini aratosi. Sunt cainii lor caini cu instincte puternice sau sunt doar caini frumosi?


Traducere si adaptare: Canisa Zimbris

   sus

<< articolul precedent   |    articolul urmator  >>

© 2014 Canisa Zimbris