Interviu cu Reinhardt Meyer

 

       Ciobanesc German este crescut ca si caine DE LUCRU (UTILITAR), niciodata ca doar un caine de show. Cineva poate reformula aceasta prin a spune: este un caine de lucru, care poate de asemenea sa fie prezentat/aratat (in contextul de show).
Ca si in trecut, Ciobanescul German inca se bucura de vasta popularitate ca si cel mai bun si cel mai versatil caine de lucru din lume. Caracterul si abilitatile sale de lucru l-au facut sa fie ceea ce el este astazi; un caine de lucru, care, comparat cu caini din alte rase, este de folos universal.

       Analizarea Testului de Aptitudini Naturale (TSB) este elementul central in analizarea unor parti importante ale aspectului puterii mentale. Prin urmare, este un component de baza in cresterea unui caine de lucru si fundamental in selectarea unui caine de lucru. Aptitudini bazate pe instinct, cum ar fi exprimarea (manifestarea) instinctului si consistenta acestuia, increderea de sine si capacitatea de directionare sunt elemente semnificative. Acestea sunt influentate in mod natural de tehnici de dresaj, asa ca cel ce analizeaza cainele are nevoie de ochi experimentat pentru a putea identifica abilitatile/calitatile genetice. Este foarte nesatisfacator faptul ca analiza are importanta mica in ochii observatorilor si crescatorilor interesati (in aceasta rasa). Ascunsa in aceasta gradare se afla o latitudine de masurare relativ vasta care nu permite diferentierea calitatilor cainilor analizati.

       Scopul Standardului Rasei sta in alegerea cremei dintre animalele noastre (din programele de crestere), care in temperament, lucru si constructie anatomica, sunt satisfacatoare pana la un anumit nivel pentru conservarea si dezvoltarea rasei.
Trebuie sa punem intrebarea: standardul nostru, impreuna cu analiza unui singur subiect (caine), intampina cerintele acestui standard?
Cresterea cainelui Ciobanesc (Shepherd) inseamna cresterea cainelui de lucru, iar cand aceasta nu mai este cresterea cainelui de lucru, nu mai este nici cresterea cainelui Ciobanesc. Cand analizam ambele pagini interioare ale unui raport de analiza a unui caine (Ciobanesc German) este clar ca dedicam mai multa spatiu / atentie pentru aspectele anatomice, prezentarea exterioara si a masuratorilor. Mai mult decat atat, aceleasi trasaturi anatomice sunt subiectul analizei de mai multe ori: ex. crupa etc. Considerentele mentale (de caracter) care sunt elemente de importanta primara la un caine utilitar, sunt mai degraba sub-reprezentate.

Practic toti cainii clasati ca avand Substanta si toti au urmatoarele calificative:
     Temperament - ferm
     Alerta - prezenta
     Conditia nervoasa - ferma
     Imperturbare - prezenta

O testare eficienta (corespunzatoare) a temperamentului si a duritatii necesare, nu are loc. In consecinta, nu este posibil ca in ziua analizei/arbitrarii cainelui sa selectam nivelul de excelenta esential. Deci prin urmare, aceste clasificari minimale, nu ofera crescatorului implicat un nivel satisfacator de informatii asa incat el sa poata selecta intradevar crema dintre animalele lui. La momentul actual, vreau sa raportez ca toate comisiile deja lucreaza avand in minte viitorul, pentru modificare si optimizarea criteriilor de analiza/arbitrare in anumite arii, cu precadere in cele ale caracterului cainelui analizat.

Doua populatii

       Vreau sa-mi prezint opinia ca nu avem doua populatii de caini in cadrul rasei. Putem reformula aceasta prin a spune: avem doua linii diferite de interes de crestere.
Termenul de “populatie” este unul tehnic in crestere pentru un tip de caine, care este crescut dupa pricipii specificate si acceptate (in comun). Daca existau doua populatii in rasa Ciobanesc German, am fi avut nevoie probabil si de 2 standarde, dar nu avem asa ceva. Ciobanescul German ca si caine utilitar este crescut dupa un singur standard. Acest standard practic nu a fost modificat dupa 1899. Desigur intr-un club mare precum S.V., exista membrii cu interese diferite in implicarea lor cu Ciobanescul German - acest lucru este clar. Pe de o parte, avem membrii care sunt inclinati mai mult catre prezentarea / expunerea rasei (show), iar pe de alta parte avem membrii care “se simt acasa” pe terenul de lucru (sportiv). Dar toti cresc in baza unuia si aceluiasi standard al rasei, cu evidente/prioritati de crestere diferite.
Personal cred ca dimensiunea societatii noastre face absolut posibila justificarea acestor evidente de crestere variate. Dar toti crescatorii trebuie sa opereze in mod clar potrivit regulamentelor si principiilor prevazute in standardul rasei. Procedand astfel, versatilitatea si gradul de utilitate a unei rase utilitare sunt garantate la un nivel considerabil.

       Totusi, dorinta mea este sa nu largim “gaura” care exista deja intre crescatorii cu orientari inspre lucru/show, ci mai probabil sa o micsoram cat de cat in viitorul apropiat. Probabil am facut acesti pasi personal la concursul de Sieger din anul trecut, scotand in evidenta cei mai buni caini testati TSB (aptitudini naturale). Dar in retrospectiva, a devenit clar pentru mine ca, clasand in top cainii crescuti cu orientare spre lucru, am facut al treilea pas inaintea celui dintai, in sensul ca acesti caini de top nu prea se apropiau de cerintele prevazute in rundele corespunzatoare. Dar totusi facand aceasta, am incercat pentru prima oara sa demonstrez crescatorilor si detinatorilor de astfel de caini ca subiectii cu calitati anatomice de baza sunt absolut capabili sa concureze in cadrul unui BSZS. Ulterior desfasurarii concursului de Sieger au existat uneori critici dure cu privire la clasarea acestor caini. Chiar si asa, vreau in continuare sa incurajez acesti crescatori sa participe la BSZS.


Traducere si adaptare: Canisa Zimbris
Drept de autor: Videx GSD

   sus

<< articolul precedent   |    articolul urmator  >>

© 2014 Canisa Zimbris