Suntem doi pasionati ai Ciobanescului German iar din 2006 ne-am unit fortele in a promova cainii din liniile de lucru, urmand criteriile de selectie regasite in fosta Germanie Democrata precum si in fosta Cehoslovacie. Ne-am unit fortele abia in ultimii ani, desi am intrat in lumea Ciobanescului German inca de la inceputul anilor 80. Nica Nicolaie  a avut privilegiul de a lucra cu cainii din fostele trupe de patrula graniceresti, el lucrand si in prezent in cadrul Politiei de Frontiera. Scoli de dresaj canin de renume, precum cea de la Ciorani (desfiintata in anul 2005) si cea de la Sibiu si-au lasat de asemenea amprenta in experienta lui Nicu.

Nicu, Rex & Faleza - 31 Iunie 1985

       Totul a inceput in anul 1978, pe atunci aveam 10 ani si obisnuiam, impreuna cu ceilalti copii de pe strada, sa merg in vacanta de vara la padure. Orasul unde m-am nascut si-am crescut, e un mic oras de munte: Moinesti, Judetul Bacau, iar zonele paduroase erau foarte intinse. Locul nostru de joaca era dealul Magura. Ca sa ajungem pe dealul respectiv, trebuia sa trecem pe langa cladirea Militiei. Langa sediul acesteia era un teren intins, pe care subofiterul de Militie ce avea cainele in dotare, il folosea pt antrenamente. Intr-o zi de Iunie, ne-am strans o gasca de aproximativ 9 copii si-am plecat la joaca spre dealul Magura. Cand am ajuns pe terenul de antrenament, l-am vazut pe Nea Matanie (militianul) impreuna cu cainele din rasa Ciobanesc German Lino. Ne-am oprit sa vedem ce anume face cu el si am ramas impresionat de ceea ce acest om facea cu Lino. Cainele sarea garduri de peste 2m inaltime, mergee taras, statea in asteptare, atunci cand militianul arunca cu petarde pentru a-l obisnui cu exploziile. La un moment dat, ne-a chemat pe toti la el si ne-a pus in linie, la o distanta de aproximativ 1m unul de altul. Ne-am descaltat fiecare de cate un pantof, si i-am pus pe toti la gramada. Apoi militianul a venit cu Lino pe la fiecare in parte si il lasa sa ne miroasa. Dupa ce-l mirosea pe fiecare, il trimitea la gramada cu pantofi si Lino alegea pantoful corespunzator fiecarui copil, cu o precizie “de ceas”, fara nici o greseala! Dupa incheierea acestui exercitiu, militianul a luat geaca unui copil si a dat-o lui Lino sa o miroasa. Acesta a mirosit-o si, la comanda, a inceput sa caute copilul din grup caruia ii apartinea geaca. Cu aceeasi precizie Lino a indicat proprietarul gecii. Din momentul acela, am ramas fascinat si oridecate ori vedeam pe strada un militian cu un caine, ma plimbam alaturi de el, bine-nteles pastrand distanta de siguranta si admiram cainele pe care il purta in lesa.

       In 1979, am avut din nou norocul de a vedea si interactiona cu un caine de militie. In casa parintilor mei din Judetul Buzau statea in chirie militianul comunei. Acesta avea in dotare o catea Ciobanesc German pe nume “Faleza”. Mi-am petrecut mai bine de jumatate din vacanta de vara admirand calitatile acestei catele. In 1985, am avut primul meu caine veritabil, Ciobanesc German. Era o catea pe care am botezat-o tot “Faleza”, in amintirea celei care mi-a facut o vacanta de poveste. Faleza provenea tot din caini de militie. Fratele meu lucra pe atunci la Militie, iar cand cateaua de la post a fatat, mi-a dat o catelusa. Am inceput sa ma ocup de Faleza, folosind la vremea aceea un indrumar de dresaj pt cainii de militie. Eram atat de interesat, incat aceel indrumar l-am copiat “la mana”, scriind din el pana dupa miezul noptii. Pe atunci nu aveai voie sa deti carti de uz intern cve apartineau Ministerului de Interne. Faleza, ca mai toti cainii de militie de la acea vreme, provenea din bunici si strabunici adusi din Cehoslovacia si RDG. Avea calitati de lucru deosebite, era foarte agera, curajoasa si cu un puternic instinct de aparare. Datorita acestor calitati, dupa ce a implinit varsta de un an, i-am dat-o fratelui meu sa o foloseasca la postul de militie. Astfel, in toamna anului 1986, fratele meu a retinut un infractor intr-un lan de porumb. De fapt Faleza a fost cea care a facut toata treaba imobilizarii. Tot cu sprijinul acestei cateluse, fratele meu a facut multa treaba in aplicarea legii, pana in 1987, cand Faleza ne-a parasit.

Faleza

       In 1985, prietenul meu cel mai bun a achizitionat un Ciobanesc German, Rex. Rex fusese cainele unui Maior de militie. Era un caine mediu de inaltime, dar solid. Era foarte agil dar mai ales foarte dur. Astfel si eu si Stefan am inceput sa lucram impreuna cu cainii, ghidandu-ne dupa indrumarul de la militie. Trebuie sa recunosc ca faceam greseli frecvente, ca orice incepator, dar cainii erau atat de buni in caracter, incat nu ramaneau marcati de erorile noastre. In 1986, Stefan este luat in armata, la Marina, iar Rex ramane in grija mea. Intr-o seara de Decembrie 86, ma plimbam cu Rex pe o strada slab luminata. Obisnuiam sa-l tin permanent cu botnita la gura, pt a nu crea probleme celor din jur. Niciodata nu a atacat o persoana fara motiv, o facea doar daca primea comanda sau era provocat. De-o data, un individ destul de robust, imbracat intr-o suba groasa, a venit spre Rex si l-a lovit cu piciorul in burta. Am vrut sa-i cer explicatii dar individul a venit furios catre mine si a incercat sa ma loveasca. Vazand acest lucru, l-am chemat pe Rex langa mine si i-am dat comanda de atac. Acesta s-a napustit fara nici o ezitare spre acel individ luptandu-se cu acesta intr-o maniera corp la corp. Intr-un final i-am dat comanda de lasare lui Rex, iar agresorul a profitat de acel moment si a fugit. Faleza si Rex mi-au dat om incredere fantastica in perioada adolescentei; aveam curaj sa ma plimb la orice ora din noapte sau zi prin orice zona a orasului, fara sa am nici cea mai mica teama.

Nicu & Rex

       Tot in 85 l-am cumparat pe Tarzan, cainele unui fost militian. Tarzan era cainele tipic de patrula. Ceva mai mare si mai masiv decat Rex, Tarzan m-a impresionat foarte mult prin modul lui de a-si pazi curtea. Acolo unde era el in perimetru, absolut nici un strain nu avea ce cauta. Ca sa fac rost de bani sa-l cumpar pe Tarzan, am muncit toata vara lui 85 la o ferma legumicola de langa orasul Bacau. In Moinesti, in perioada anilor 80, erau aproximativ 6 caini Ciobanesc German, ce proveneau de la unitatile de militie si se aflau la persoane particulare. Obisnuiam des sa ne intalnim cu totii, sa mergem cu ei la padure. Nu doresc sa exagerez, dar la vremea aceea, credeam ca frica este caracteristica doar omului si sub nici o forma cainelui. Cainii Ciobanesc German pe care i-am vazut si i-am avut in perioada respectiva, precum si mai tarziu, aveau sa ma impresioneze in primul rand prin curajul lor. In 87, am plecat in armata fiind incorporat tot la Ministerul de Interne, anume in Trupele de Securitate-Militie (TSM). Si acolo am vzut cativa caini, din care cel mai mult m-a atras Tars - un Ciobanesc German de culoare neagra si apartinea unui subofiter de militie, care facea patrula de noapte. Una din misiunile noastre ca soldati in TSM, era sa insotim patrulele de noapte de subofiteri de militie. Comandantii mei, stiindu-mi pasiunea, intotdeauna ma planificau in serviciu cu subofiterul care il avea pe Tars. De fapt, toata noaptea eu il purtam in lesa. Tars era dur, tipic unui caine de patrula. Atunci cand subofiterul oprea anumite grupuri de persoane pt legitimare, Tars parca stia si statea incordat tot. Nimeni nu avea curaj sa miste un deget. Cand mergeam si faceam razii in cartierele rau famate din oras, fara discutie il luam pe Tars. Intram cu el printre grupurile de turbulenti si faceam partie printre ei. Atunci ne si permiteam lucrul asta. Legea era intotdeauna de partea militiei. Nu era o problema daca Tars punea la pamant un individ. Dupa ce-am terminat armata, in Ianuarie 1989, am ales cariera militara pt restul vietii. In 1992 am absolvit Scoiala de Subofiteri fiind repartizat in trupele de Graniceri unde si astazi activez, in prezent numindu-se Politia de Frontiera. Aici am avut ocazia sa vad o multime de caini Ciobanesc German care erau folositi in patrulare de catre graniceri. Tot prin prisma profesiei, am facut cursuri de dresaj atat la Scoala de Dresaj a granicerilor de la Ciorani, jud. Prahova, precum si la scoala de dresaj a Politiei de la Sibiu.

       Faleza, Rex, Tarzan, Sultan, Tars si multi alti caini Ciobanesc German din vremea anilor 80 m-au facut sa cred in aceasta rasa. Acesti caini, prin devotamentul lor, curaj si multe alte calitati, m-au facut pt totdeauna sa fiu adeptul selectiei Ciobanestilor Germani pe considerente de caracter, iar nu pe considerente de frumusete.

Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat aceasta pasiune si totodata posibilitatea ca, prin prisma profesiei, sa stau intre caini aproape permanent.

Nicolaie Nica

© 2014 Canisa Zimbris